Φίλοι μου, τι άλλο θα σας κερνούσα σήμερα που είναι τα γενέθλιά μου; Το κέρασμά μου είναι η ομιλία που έκανα πέρσι για το συνέδριο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, η οποία θα εκδοθεί σύντομα. Είναι αρκετά προσιτή, νομίζω, για διάφορα ακροατήρια.
Είναι μια ομιλία ενάντια στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία εντός της πίστης στον ένα Θεό. Αυτά είναι θέματα που με απασχολούν και συνεχίζω τη βιβλική μου έρευνα σ’ αυτά. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη!
Περίληψη:
Η Μυρτώ Θεοχάρους, εξετάζοντας συγχρονικά τον συμβολισμό του κατ’ εξοχήν εχθρού του βιβλικού Ισραήλ, την Αίγυπτο, δείχνει πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα κείμενα ικανά να υπονομεύσουν τη μονόπλευρη απεικόνιση του «εχθρού», και η χρήση των κειμένων για υποστήριξη μιας εθνικής ανωτερότητας ή βίας προς τον Άλλο δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας επιλεκτικής ανάγνωσης των Γραφών. Η αποκλειστικότητα του Γιαχβέ δεν ισούται με μη-ανεκτικότητα. Αντίθετα, προϋποθέτει ότι ο Γιαχβέ είναι εξίσου ενεργός στην ιστορία κάθε έθνους και συνεπώς, ακόμα κι ο «εχθρός» αποτελεί μέρος του εσχατολογικού ορίζοντα των πιστών παρόλο που αυτό μπορεί να μην είναι ορατό στο παρόν.