ΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΘΑΥΜΑΤΑ;

ImageΕίναι πολύ συνηθισμένο στον σύγχρονο δυτικό μας κόσμο να είμαστε καχύποπτοι με τα θαύματα. Η σύγχρονη καχυποψία για τα θαύματα έχει τις ρίζες της στον David Hume ο οποίος ισχυρίζεται ότι η κοινή ανθρώπινη εμπειρία δείχνει ότι θαύματα δεν συμβαίνουν. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι, αν όχι η πλειοψηφία, στον δυτικό κόσμο δεν έχουν βιώσει ούτε γνωρίζουν κάποιον που βίωσε κάποιο θαύμα στη ζωή του. Οι ορίζοντες του Hume, όμως, ήταν πολύ περιορισμένοι.

Συνήθως, με οποιοδήποτε άλλο θέμα, η υπεύθυνη στάση απαιτεί να δώσει κανείς μεγάλη προσοχή στο τι έχουν να πουν έμπιστοι αυτόπτες μάρτυρες γεγονότων. Το ίδιο απαιτείται και στην περίπτωση των θαυμάτων.

Το να απορρίψει κάποιος επιστήμονας κάτι μόνο και μόνο επειδή δεν το έχει βιώσει, μόνο και μόνο επειδή είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε μια συγκεκριμένη θεωρία για την οποία αρνείται και την παραμικρή πιθανότητα αναθεώρησής της, το να είναι κάποιος τόσο αφοσιωμένος στην υπεράσπιση των φιλοσοφικών του προϋποθέσεων που να είναι διατεθειμένος να αποκαλέσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βιώσει κάτι διαφορετικό «ψεύτες», ξεφεύγει από τα όρια της επιστημονικής προσέγγισης.

Ακόμα κι αν κάποιος δεχτεί ότι κάποιο «θαύμα» πράγματι έλαβε χώρα, πολλές φορές επιλέγει άκαμπτα τη στάση που εξηγεί φαινόμενα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, τον νατουραλιστικό, απορρίπτοντας εκ των προτέρων τυχόν μεταφυσικές εξηγήσεις. Αυτή η στάση φανερώνει ένα πολύ στενό επιστημονικό ορίζοντα. Κατ’ ακρίβειαν η δυτική εμπειρία και οι εξηγήσεις που προσφέρει αποτελεί τη μειοψηφεία στον σύγχρονο κόσμο. Εκατομμύρια στη λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική είναι μάρτυρες μιας πολύ διαφορετικής πραγματικότητας.

Πρόσφατα ο διάσημος μελετητής της Καινής Διαθήκης και καλός μου φίλος Craig Keener έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με τα θαύματα. Ο ίδιος είναι παντρεμένος με την Αφρικανή Medine και η οικογένειά της βίωσε εφτά περιστατικά αναστάσεων από τους νεκρούς. Ο ίδιος έκανε εκτεταμένες έρευνες, διασταύρωσε μαρτυρίες στo Kονγκό και πιστοποίησε την εγκυρότητα των μαρτυριών. Μελετώντας αυτό τον κόσμο, ο Keener είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προσεγγίσει τα θαύματα της Καινής Διαθήκης όπου η κουλτούρα του 1ου αιώνα της Παλαιστίνης είναι πολύ πιο κοντά στις κοινότητες με τις οποίες έχει άμεση επαφή.

Αυτά τα «σημεία» του Θεού δεν πείθουν τους πάντες βέβαια, αλλά αποτελούν πρόκληση στα «κλειστά» κυκλώματα των δικών μας φιλοσοφικών αντιλήψεων, κρατούν τον άνθρωπο διαρκώς υπό αμφισβήτηση και του ταράζουν την αίσθηση «ελέγχου» που νιώθει απέναντι στο σύμπαν και τους νόμους του. Ο Keener με το βιβλίο του μας καλεί να στεκόμαστε απέναντι στον Θεό και τον κόσμο του με μια φαινομενικά οξύμωρη στάση: «να περιμένουμε από τον Θεό να μας εκπλήσσει».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s