ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ “ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΗ ΒΙΒΛΟ ΜΟΥ”

«Απαντήθηκαν τόσα ερωτήματα που είχα για τη Βίβλο», «Ευχαριστούμε που επιτέλους έγινε μια τέτοια προσπάθεια, διψούσαμε πολύ για κάτι τέτοιο», «Δεν το πίστευα ότι η Παλαιά Διαθήκη είναι τόσο επίκαιρη για μας σήμερα», «Τρέχω σπίτι μου να διαβάσω το Λευιτικό!» Απίστευτο; Και όμως αυτές ήταν κάποιες από τις πολλές αντιδράσεις των εφήβων που συμμετείχαν στο σεμινάριο το περασμένο Σάββατο.

Πριν κάποιους μήνες καθόμασταν σε ένα ηλιόλουστο παγκάκι στο Βιβλικό Κολέγιο με τη φίλη μου την Φαίδρα και οραματιζόμασταν για ένα σεμινάριο για το «πώς να διαβάζεις τη Βίβλο σου». Η Φαίδρα, εδώ και πολύ καιρό, ασχολείται ως πνευματική μέντορας σε μια ομάδα εφήβων κοριτσιών στην εκκλησία της και ένιωσε ότι αυτή ήταν μια βασική ανάγκη για τους νέους των ομίλων μας. Το ίδιο άκουγα και από άλλους εργάτες ομίλων, ότι η επόμενη γενιά που θα μαθητεύσει τα έθνη, ή απλά τους φίλους τους, τους συμμαθητές τους ή νέους πιστούς που έρχονται στην εκκλησία δεν είναι έτοιμη. Όσοι έχουν διαβάσει την Βίβλο τρομοκρατούνται από αρκετά δύσκολά της σημεία, δυσκολεύονται να προσεγγίσουν ένα κόσμο τόσο μακριά από αυτούς, χρονικά και πολιτισμικά.

Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Παλαιά Διαθήκη και βλέπω ότι συνήθως είναι η Παλαιά Διαθήκη που απορρίπτεται πρώτη στις εκκλησίες, στα κηρύγματα, στις μελέτες και στην προσωπική ώρα των πιστών. Γι αυτό, μαζί με τη Φαίδρα και άλλα παιδιά προχωρήσαμε στην υλοποίηση αυτού του οραματισμού: της έναρξης ενός μονοήμερου σεμιναρίου που ελπίζουμε να είναι το πρώτο μιας σειράς πολλών που θα ακολουθήσουν.

Διαλέξαμε το Σάββατο 12 Μαρτίου και τον χώρο του Βιβλικού Κολεγίου στο Πικέρμι για να προσκαλέσουμε τα παιδιά των ομίλων (Ελεύθερων Ευαγγελικών, Πρεσβυτερικών, Πεντηκοστιανών και άλλων), και χωρίσαμε τη μέρα σε 4 ομιλίες:

1. Ο Τάσος Μαρκουλιδάκης έδειξε τρόπους με τους οποίους μπορούμε αποτελεσματικά να ερμηνεύσουμε μια περικοπή της Βίβλου και έδωσε πρακτικές συμβουλές για την κατανόηση του κεντρικού μηνύματος του συγγραφέα.

2. Ο Γιώργος Αδάμ μας μίλησε για τη μεγάλη εικόνα, την εξέλιξη του Θείου σχεδίου από την Γένεση έως την Αποκάλυψη με επίκεντρο το θέμα της Διαθήκης.

3. Ο Παύλος Δημητριάδης μας δίδαξε για τον απαραίτητο ρόλο της προσευχής στη διαδικασία της μελέτης της Βίβλου.

4. Εγώ μίλησα για την Παλαιά Διαθήκη και τα διαφορετικά λογοτεχνικά είδη που συναντούμε σ’ αυτήν, για διάφορα μέρη που φαίνονται σκληρά, αντιφατικά ή ξεπερασμένα και πως μπορούμε να τα προσεγγίζουμε σήμερα.

Μαζεύτηκαν περίπου 50-60 παιδιά στο χώρο λατρείας του Βιβλικού Κολεγίου, από Αθήνα και Χαλκίδα, και η ενθάρρυνση που πήραμε από αυτούς ήταν πέραν από αυτό που περιμέναμε. Η νέα μας γενιά δε θα αφήσει τη Βίβλο αλλά είναι αποφασισμένη να αναστήσει αυτό το βιβλίο στη κοινωνία μας που πεινά και διψά για τα λόγια του Θεού μας. Ευχαριστώ το Θεό που αρχίζει να εκπληρώνει οραματισμούς χρόνων και ανυπομονούμε να το επαναλάβουμε σύντομα!

Ο Θεός να αυξάνει τη δίψα σας για τα λόγια Του,

Με αγάπη,

Μυρτώ Θεοχάρους

12/3/11

5 thoughts on “ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ “ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΗ ΒΙΒΛΟ ΜΟΥ”

  1. Poso herome gia aftin tin prospateia! Orea pragmata ginonde sto Vivliko! Na mas pite Myrtho na ferame ke ta dikamas pedia! O Kirios na evlogei afton ton sporo!

  2. That’s really encouraging! (you and Google translate are among my heroes.) By the way, Tasos and I lived down the hall from each other when we were at Gordon-Conwell.

  3. Η εκκοσμίκευση προχωρά στις εκκλησίες όλου του κόσμου. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας ζουν σε ένα διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ζήσαμε εμείς. Χρειάζονται γερή στήριξη στο Λόγο του Θεού. Ευχαριστούμε που τους δίνετε εφόδια για να το κάνουν. Χαίρομαι που η μεγάλη μου εγγονή παρακολούθησε το σεμινάριο. Ο Θεός είναι μαζί σας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s